Beskytt hunden din for smitteoverføring i sommer!

    Home  /  Små hunder  /  Beskytt hunden din for smitteoverføring i sommer!

Beskytt hunden din for smitteoverføring i sommer! Image

Beskytt hunden din for smitteoverføring i sommer!

Nå som sommeren er på vei tilbake er de fleste av oss som har hund enda mer ute enn vi vanligvis er, og det er mange koselige turer man kan ta i naturen sammen med sin firbeinte venn. Men, når temperaturene stiger er det dessverre andre som også våkner til liv igjen, og som kan bli en plage for deg og hunden din, nemlig flåtten. Flåtten i Norge kan være bærer av sykdommen borreliose, som kan ramme både hunder og mennesker, og som kan gi en langvarig infeksjon som fører til en nedsatt allmenntilstand. På sørlandet er det også eksempler på at flått har smittet med sykdommen skogflåttencefalitt (TBE), som kan føre til en svært farlig hjernehinnebetennelse.

Hund får vann i fjeset

Man må selvfølgelig ikke la være å gå ut bare fordi man er redd for flått, for risikoen er ikke så ekstremt høy. Vi mennesker kan selvfølgelig beskytte oss med solide sko fra ecco og lange bukser når vi går i gresset, mens hundene må beskyttes på andre måter. Det er flere alternativ som fungerer godt her. Noen velger å bruke såkalte flåtthalsbånd, som gjør at insektene ikke vil feste seg til hunden. Disse halsbåndene kan vare fra 5-8 måneder, og har mekanismer som gjør at de løsner hvis hunden skulle sette seg fast. Det er ikke alle hunder som liker slike halsbånd, og da er et annet alternativ å smøre inn pelsen med insektsmiddel som blir værende i opptil en måned. Disse midlene er som regel trygge for hunden, og det rapporteres sjelden om bivirkninger, men hvis hunden skulle begynne å klø seg vedvarende, eller hvis du ser at den får mer håravfall enn vanlig bør halsbåndet fjernes, og hunden bør vaskes med shampoo om den har blitt smurt inn med dråper. Det finnes også en vaksine mot TBE som du kan vurdere.

Rask behandling er viktig

Hund som gnager på pinne

Uansett hvilke forebyggende tiltak du gjør for å unngå at flått fester seg på hunden, så bør du likevel undersøke pelsen hver gang dere har vært ute på tur i naturen, og særlig hvis hunden har sprunget i gress og buskas. Om du skulle finne flått, så er det ikke krise. fjern flåtten selv ved hjelp av en pinsett eller en flåttfjerner. Grip tak i den så langt ned mot huden du kan, og vri den ut i en sakte bevegelse med klokka. Det er viktig at man vasker bittstedet med desinfiserende middel etterpå, og i løpet av de neste dagene kan du undersøke om det blir infisert eller ikke. Om det ligger igjen rester av flåttens hode i såret er sjansen større for at det blir rødt og betent, men det øker ikke sjansene for at hunden blir smittet av flåttbårne sykdommer. Et annet triks som kan fungere, er å bruke flytende såpe og bomull. Man tar rett og slett såpe på en bomullsdott og dytter den lett mot flåtten i 15-20 sekunder. Ofte vil man da oppleve at flåtten slipper taket av seg selv, og ingenting blir igjen i såret.

Author | sjur Comments | Kommentarar avslått på Beskytt hunden din for smitteoverføring i sommer! Date | mai 5, 2018

categories & tags

lovebond-lite